Сонячні електростанції

Призначення мережевої сонячної електростанції

Сьогодні використання джерел сонячної енергії для отримання електроенергії набирає велику популярність. Широке поширення в сфері енергетики отримали сонячні електростанції для дому. Їх можна встановлювати для формування тепла та електроенергії в приватних будинках та на дачах.

Мережеві (on-grid) сонячні електростанції призначені для генерації електроенергії шляхом перетворення сонячними батареямиенергії променів сонця в електричну енергію з наступною її передачею в мережу. Такі фотоелектричні системи можуть працювати по зеленому тарифу, продаючи електроенергію в централізовану зовнішню мережу, або використовуватись для виробництва електроенергії з метою власного споживання.

Загальна схема мережевої сонячної електростанції

Загальна схема мережевої сонячної електростанції з функцією резерву

Резервні сонячні електростанції

Резервна сонячна електростанція застосовується там, де існує можливість підключення до мереж централізованого електропостачання, які є ненадійними або працюють з перебоями. Таким чином, резевні рішення можуть використовуватися для електропостачання об’єктів в періоди, коли в мережі відсутня напруга або її потужність недостатня.

Загальна схема резервної сонячної електростанції

Автономні сонячні електростанції

Автономні сонячні електростанції використовуються там, де немає централізованих ліній електропере- дачі (прокладання мереж ускладнено або економічно недоцільно), або для електроживлення автономних об’єктів і пристроїв, а також пересувних об’єктів.

Загальна схема автономної сонячної електростанції

Гібридні сонячні електростанції

Гібридні сонячні електростанції призначені для підвищення надійності електроживлення з комбінацією декількох джерел енергії: централізована мережа, сонячні батареї, вітрогенератори, генератори.

Загальна схема гібридної сонячної електростанції

Переваги сонячних електростанцій для дому під зелений тариф

Сонячна електростанція – є надійною інвестицією з метою збільшення власного прибутку, ніж звичайний банківський депозит. краще вкладати гроші в реальні речі, що будуть працювати і приносити свої плоди, незважаючи на ситуацію в країні.

Сонячна енергетика – це найрозвинутіший бізнес, прибуток від якого гарантовано державою в Законі України «Про електроенергетику». Слід знати, що за виконанням цього закону стежить не лише Україна, а і ряд міжнародних організації.

Сонячна електростанція – ефективний спосіб зберегти гроші від інфляції, адже при будівництві сонячної електростанції гроші інвестують у гривні, а отримують дохід від продажу електроенергії в «жорсткій» прив’язці до курсу євро.

Для будівництва сонячної електростанції можливо і потрібно використовувати наявну інфраструктуру підприємств, що дозволяє зменшити капітальні затрати та прискорити терміни будівництва.

Сонячні електростанції – одна з найбільш універсальних систем енергопостачання, оскільки можна продавати електроенергію в мережу. так, можна використовувати її для власних потреб як постійно, так і акумулювати і використовувати пізніше в період відсутності електроенергії в мережі, тим самим – бути енергонезалежним.

Сонячна електростанція працює повністю автоматично, не потребує додаткового технічного персоналу та значних витрат на обслуговування, а, отже, не відволікає власника від основної діяльності госпо-дарства.

Додатковим стимулюючим фактором стало прийняття механізму стимулювання галузі через «зелений» тариф, завдяки якому привабливість сонячних електростанцій в україні вийшла на новий рівень.

Мапа сонячної інсоляції України

З чого складається мережева сонячна електростанція?

    • Фотоелектричний модуль – головний елемент системи, прямо перетворючий сонячну енергію в постійний електричний струм.
    • Інвертор – являє собою пристрій для перетворення постійного струму в змінний.
    • Система кріплення – дахові системи кріплення служать підтримуючою конструкцією фотоелектричного модуля (ФЕМ), що розміщуються на дахах будівель.
    • Сонячний кабель – для підключення сонячних батарей та з’єднання модулів в масиви.
    • Конектори MC4 – для з’єднання сонячних батарей з кабелем.
    • Автоматика захисту – змінного/постійного струму дозволяє виключити пошкодження фотоелектричних інверторів та фотомодулів, викликані короткими замиканнями, різкими змінами параметрів мережі загального користування, ударами блискавки та ін.
    • Система обліку – лічильник рахує вироблену та спожиту вами електроенергію.

Як працює мережева сонячна електростанція для дому (СЕС)?

    • Після сходу сонця, коли сонячне випромінювання починає надходити достатньо для генерації мінімум стартової напруги інвертора, починається генерація електроенергії.
    • У разі якщо кількість генерованої електроенергії більша за кількість споживаної, надлишок електроенергії яка не пішла на живлення навантаження споживача, через двонаправлений лічильник надходить в загальну електромережу.
    • У разі, якщо кількість генерованої електроенергії менша кількості споживаної, то живлення навантаження споживача добирається через двонаправлений лічильник із загальної електромережі.
    • Перед заходом сонця, коли сонячного випромінування надходить недостатньо для генерації мінімум стартової напруги інвертора, генерація електроенергії припиняється.
    • Оплата за видану в електромережу електроенергію за «зеленим» тарифом проводиться з розрахунку різниці згенерованої і спожитої електроенергії.

Основні етапи встановлення сонячної електростанції:

Щоб зробити розрахунок, яку сонячну електростанцію можна встановити у вашому домогосподарстві
потрібно спочатку визначити, яка потужність виділена для вашого будинку відповідно до договору з електропостачальником. Також вам потрібно визначити, скільки електроенергії використовує ваша сім’я, підрахувати корисну площу поверхні вашого даху.

До прикладу, якщо згідно з договором з електропостачальником на ваше домогосподарство виділено 10 кВт, а ви бажаєте встановити сонячну електростанцію потужністю 30 кВт (максимальна потужність побутової СЕС – до 30 кВт), то вам потрібно “докупити” – збільшити виділену потужність згідно технічних умов.

Для отримання технічних умов, потрібно подати наступні документи:

    • Заяву про приєднання до електроустановки затвердженої форми – бланк заяви надається електропостачальником.
    • Копія паспорта та ідентифікаційного коду;
    • Ситуаційний план із зазначенням місця розташування електроустановки та викопіювання з топографо-геодезичного плану в масштабі 1:2000 із зазначенням місця розташування електроустановки, земельної ділянки або прогнозованої точки приєднання;
    • Копія документа, який підтверджує право власності чи користування цим об’єктом або, за відсутності об’єкта, право власності чи користування земельною ділянкою;
    • Копія належним чином оформленої довіреності чи іншого документа на право укладати договори особі, яка уповноважена підписувати договори (за потреби).

Підключення електроустановки замовника до електричних мереж електропередавальної організації здійснюється на підставі заяви протягом 5 днів, якщо підключення не потребує припинення електропостачання інших споживачів, або 10 днів, якщо підключення потребує припинення електропостачання інших споживачів, після введення в експлуатацію об’єкта замовника в порядку, встановленому законодавством у сфері містобудування.

ЗАМОВТЕ БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ

наші експерти зателефонують
та проконсультують вас
цілком безкоштовно