Теплові насоси

Тепловий насос – це пристрій, який відбирає теплову енергію із землі (води, повітря) і «переносить» її в приміщення.

Приблизно 75% опалювальної енергії можна зібрати безкоштовно із природи: грунту, води, повітря й тільки 25% енергії необхідно затратити для роботи самого теплового насоса. Інакше кажучи, власник теплового насосу заощаджує 3/4 коштів, які він би регулярно витрачав на газ, дизпаливо або електроенергію при традиційному опаленні.

Теплові насоси використовують безкоштовне і доступне тепло з навколишнього середовища для гарантованого теплопостачання будинку. Це один із найбільш економічних, ефективних і водночас екологічно чистих способів забезпечення гарячою водою та опаленням.

Переваги теплових насосів

Тепловий насос – єдина система, яка виробляє в 3-7 разів більше теплової енергії, ніж споживає електричної (яка потрібна для роботи компресора).

Це єдина система, яка дозволяє підтримувати комфортну для вас температуру в приміщенні цілий рік: взимку – обігрівати, влітку – охолоджувати.

Економія

    • висока енергетична ефективність: 2/3 енергії отримуємо із землі, води або повітря
    • ефективний тепловий насос може скоротити затрати на опалення до 75%
    • мінімальні експлуатаційні витрати в порівнянні з іншими опалювальними системами

Комфорт

    • комбіноване виробництво тепла та холоду в одній установці
    • повністю автоматична робота системи, яка не потребує постійної присутності людини
    • малі габарити та вага

Надійність

    • тривалий термін служби без капітального ремонту (20—30 років)
    • Захист навколишнього середовища
    • екологічно чиста технологія
    • відсутні викиди в атмосферу шкідливих речовин

Джерела тепла

Тепловий насос грунт-вода

Грунт – це найбільш універсальне джерело розсіяного тепла. На глибині 5-7 м температура практично постійна протягом всього року. Для більшої території України вона складає 8-12°С.

Використовується два види теплообмінників: грунтовий колектор та грунтовий зонд.

Грунтовий колектор (горизонтальний) являє собою довгу трубу, горизонтально вкладену під шаром грунту. Головна перевага – універсальність та простота монтажу. Недолік – потрібна велика площа під грунтовий колектор – 25-50 м2 на 1 кВт потужності геотермального теплового насоса (причому площадку можна використовувати лише під газон чи однорічні квіти).

Грунтові зонди (вертикальні колектори) – це система довгих труб, які опущені в глибоку свердловину (40-150 м). Тепловий насос грунт-вода з використанням вертикальних колекторів потребує лише клаптик землі, але також потрібні дорогі роботи по бурінню. На глибині завжди однакова температура – близько 10°С, тому зонди потужніші від горизонтальних колекторів.

Тепловий насос вода-вода

Джерелом тепла в даному типі теплових насосів можуть бути поверхневі (ріки, озера) або грунтові води (свердловини), а також скидна вода технологічних установок. Самі насоси майже не відрізняються від тих, які працюють на земляному контурі. Але завдяки вищій температурі теплоносія взимку річна ефективність застосування пристроїв типу «вода-вода» виявляється найвищою.

Тепловий насос повітря-вода

По універсальності вживання в вітчизняних умовах теплонасосні системи повітря-вода займають поки що друге місце. І сам повітряний тепловий насос дешевший, і труб (з незмінними земляними роботами) не вимагається. Недолік в теплонасосі повітря-вода один, але істотний: з морозного повітря багато тепла не відбереш. Стабільно, хоча і із зменшеною потужністю, дані енергозберігаючі технології працюють до мінус 15-20 °С, а потім потрібно вмикати інший теплогенератор.

ЗАМОВТЕ БЕЗКОШТОВНУ КОНСУЛЬТАЦІЮ

наші експерти зателефонують
та проконсультують вас
цілком безкоштовно